Jukun kuva
Etusivu
Peruskoulutus
TOKO
Metsästys
Linkkejä

Jukun ja Chilin elämää -kuvablogi

Tottelevaisuuskoulutus

(HUOM: Tällä sivulla on hyvin vanhaa, päivittämätöntä sisältöä)

Yleistä

Jukun kanssa käytiin kilpailemaan aikovien TOKO-kurssi kevättalvella 2006. Tämä oli hyvä, koska tuli opittua liikkeiden oikea suoritustapa aikaisin, vaikkakaan TOKO-kisoihin ei ole vielä vähään aikaan asiaa, koska koira ei vielä kovin paljon kestä häiriön alla toimimista. Tavoitteena on kuitenkin osallistua alokasluokan kilpailuun, kunhan koiralla on malttia riittävästi. Tälle sivulle tulee kokemuksia TOKO-treeneistä ja kokeista.

Alokasluokan liikkeet

Perusasentoon tulo

Perusasennon oppiminen kesti koiralla yllättävän kauan, vaikka opetin sitä jo pentukurssilta lähtien. Opetin vierelletulon suoraan vasemmalle puolelle. Vuoden iässä osaa kohtalaisesti käskyn, mutta käsielettä on usein käytettävä asennon viimeistelynkin vuoksi. Perusasentohan tarkoittaa sitä että koira tulee ohjaajan vasemmalle puolelle istumaan. Koiran on oltava suorassa linjassa ohjaajaan nähden, etujalat ohjaajan jalkojen linjalla. Lisäksi koiran tulisi ottaa aktiivinen katsekontakti ohjaajaan.

Käytännössä perusasento on minusta tärkeä liike esimerkiksi metsästyksessä (toki monessa muussakin asiassa). Koira on siitä helposti ohjattavissa ja lähetettävissä tehtävään. Lisäksi tiedän koiran olevan hyvässä hallinnassa ja kontaktissa perusasennossa. Metsästystilanteessa ei ole varaa pohtia mitä koira mahtaa parhaillaan touhuta tai aikoa, vaan on keskityttävä kulloiseenkin tilanteeseen ja turvallisuuteen. Perusasennon opettelun "esitietona" on tietysti istuminen käskystä tilanteesta riippumatta.

Maahanmeno ja paikka

Maahanmeno sujuu tyydyttävästi - tosin koira saattaa mennä maahan istuma-asennon kautta sekä on maassa lonkka-asennossa. Asento on kuitenkin hyväksyttävä kokeissakin, joten en lähde tätä korjaamaan. Jos joskus haluaa rakentaa "hienon maahanmenon", niin se kannattaa opettaa eri käskyllä uudelleen. Paikallaanolo maassa on ollut melko helppoa - tosin jos koira kuumuu liikaa, se ei enää onnistukaan.

Käytännön tilanteissa maassaolo on koiralle kevyempi tapa olla paikallaan. Lisäksi se on joskus turvallisuuden takia tärkeä käsky (esim. mutkaisella tiellä ajoneuvossa matkustettaessa, jottei koira loukkaa itseään).

Seuraaminen

Seuraaminen on varsin vaativa liike nuorelle koiralle. Sitä onkin harjoiteltu melko lyhyissä pätkissä. Istuminen pysähtyessä ei onnistu vielä täysin spontaanisti, vaan pienellä kädenliikkeellä.

Liikkeestä maahan

Liikkeestä maahanmeno on ollut melko hankala opetettava, mutta sekin on alkanut sujua riittävän harjoituksen tuloksena. Seurautin koiraa hyvin hitaassa vauhdissa ja alkuvaiheessa polvistuin liikkeessäollessa hieman ja tein koiralle käsieleen maahanmenosta (ensin makupalan kera). Myöhemmin aloin vähentämään liikettä ja nykyisin pieni käden alaspäin vienti riittää, jos koira ei heti muista mistä oli kyse.

Liikkeestä seisomaan jäänti

Liikkeestä seisomaan jäänti oli helpompaa opettaa kuin liikkeestä maahanmeno. Alkuvaiheessa käännyin koiran eteen ja pysäytin sen vauhdista. Tarjosin heti palkkiomakupalaa kun koira jäi seisomaan.

Hyppy esteen yli

Estehyppy varsinkin korkean esteen yli "jonnekin tuntemattomaan" mittaa tietyllä tavalla koiran luottamusta ohjaajaansa. Hyppy onnistuu, mutta esteen toiselle puolelle paikalleen seisomaan jääntiä on vielä harjoiteltava.

Luoksetulo

TOKO-luoksetuloa olen opettanut kahdessa vaiheessa. Ensin kutsun koiran luokse eteen istumaan (tosin se ryntää joskus päin ;) ja sen jälkeen käskytän erikseen koiran perusasentoon. Mielestäni tämä on meidän kohdallamme toimivampi tapa. Luoksetulokäskyn pyrin pitämään mahdollisimman kivana ja "helppona", minkä takia erillinen käsky vierelle tuloon.

Upwards I'm So Cute
Omistajat: Kaisa ja Marko Myllymäki
Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@iki.fi
Päivitetty viimeksi 3.10.2009 — kannonkolo.net